De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) is een leuk en populair ras. Helaas komen ook bij dit ras een aantal ziektes voor. De bekendste groep zijn de zogenaamde auto-immune ziektes. Dat zijn ziektes waarbij het afweerapparaat reageert op onderdelen van ons eigen lichaam. De twee meest voorkomende ziektes bij de Toller zijn hersenvliesontsteking (SRMA) en meervoudige gewrichtsontsteking (IMRD). Dit zijn twee ziektes die al bij jonge Tollers voor kunnen komen en niet altijd even gemakkelijk te behandelen zijn.

Daar willen we iets aan doen en vandaar deze roep om hulp. We zijn op zoek naar Tollers die een of beide ziektes hebben of hebben gehad en we zijn ook op zoek naar Tollers die gezond zijn en niet eerder ziek zijn geweest.

Wie ben ik en wie zijn mijn begeleiders?

MeggyGuusje2016Ik ben Guusje Rijssemus. Ik ben een derdejaars studente diergeneeskunde met een speciale affiniteit met Tollers, aangezien we zelf al jaren een heel lieve Toller hebben. Ik ga tijdens mijn scriptie aan de slag met dit onderzoek. Mijn begeleiders zijn prof.dr. Victor Rutten en dr. Paul Mandigers, die respectievelijk werken bij infectie&immunologie en gezelschapsdieren op de faculteit diergeneeskunde. Paul Mandigers heeft al heel veel projecten lopen om de rashond gezonder te maken. Zie hiervoor onder meer www.uu.nl/ecgg.

Wie zoeken wij

  • Honden van 7 jaar of ouder die geen verschijnselen van een auto-immuunziekte vertoond hebben, ook niet in het verleden.
  • Honden ouder dan 1 jaar die op dit moment hersenvliesontsteking (acute hevige nekpijn, koorts en stijfheid van vooral de nek) hebben, of dit in het verleden hebben gehad. Mogelijk heeft uw dierenarts dit meningitis of SRMA genoemd.
  • Honden ouder dan 1 jaar die op dit moment meervoudige gewrichtsontsteking (stijfheid na rust en pijn van 2 of meer gewrichten) hebben, of dit in het verleden hebben gehad. Mogelijk heeft uw dierenarts dit polyartritis, SLE of IMRD genoemd.
  • Ook honden ouder dan 1 jaar die op dit moment een andere auto-immuunziekte hebben, of dit in het verleden hebben gehad, zijn welkom.

Wat hebben we nodig?

  • 2 bloedmonsters: een serummonster (2 ml) en EDTA-bloed (bij voorkeur 4 mL)
  • Een kopie van de stamboom van uw hond
  • Indien beschikbaar een uitdraai van de patiĆ«ntenkaart en/of resultaten van onderzoek
  • Uw antwoorden op een korte vragenlijst. Deze hebben we zowel op schrift als digitaal.

Wat gaan we er mee doen?

  • Onderzoek naar de IgA-concentratie in het serum. IgA is een antistof van het immuunsysteem. We gaan normaalwaarden voor IgA voor de Toller bepalen, zodat we later kunnen bekijken of het bij de zieke Tollers afwijkt.
  • Opslag van DNA en serum voor eventueel later onderzoek

Wat beloven wij u?

Honden en/of hun eigenaren worden niet bij naam bekend gemaakt. Een eventuele rapportage zal dus geanonimiseerd plaats vinden.

Hoe werkt het?

Indien u mee wil werken, mail mij dan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij sturen u dan (indien dat nodig is) een verzend- en verzamelpakket voor de bloedmonsters. Deze kunnen in een portvrije envelop retour gestuurd worden naar ons. Helaas hebben we geen budget voor de bloedafnames. Hopelijk wil uw dierenarts, als u bijgaande informatiefolder in het pakket laat zien, meewerken aan dit onderzoek en het bloed van uw hond afnemen.

Ik bedank u alvast hartelijk voor uw inzet! Hopelijk kan deze inzet op de langere termijn bijdragen aan de gezondheid van het ras.

Guusje Rijssemus

Student Diergeneeskunde